Lær at aflæse dine stress symptomer

By:

Føler du dig ofte træt og deprimeret efter en arbejdsdag? Er du begyndt at føle dig meget irriteret over, hvorledes tingene foregår på arbejdspladsen – men har du en tendens til at lade din frustration gå ud over de forkerte, for eksempel din ægtefælle eller dine børn? Bliver det mere og mere vanskeligt at komme af sted på job hver morgen – og kan du mærke, at hvert eneste fiber i din krop protesterer imod denne handling? Så er du højst sandsynligt i et af de indledende stadier af sygdommen stress. Og du bør være utroligt opmærksom på de signaler, din krop og din psyke sender dig. Ellers kan det gå rigtig galt.

Stress er en meget farlig sygdom, og ikke – som mange fejlagtigt tror – et mode fænomen eller en dårlig undskyldning for at pjækker fra arbejde. Ubehandlet stress kan have langsigtede konsekvenser for såvel krop som sind. I det følgende vil vi gennemgå nogle af de symptomer, som du bør være ekstra opmærksom på hvis du ønsker at undgå en stress sygemelding.

De fysiske og psykiske stress symptomer

Krop og psyke hænger uvægerligt sammen, og derfor vil stress vise sig i form af symptomer, som påvirker begge dele. Af de psykiske kan nævnes kort lunte og hyppig frustration samt manglende evne til at føle glæde og livs appetit. En person med stress har en høj risiko for at udvikle angst og depression, hvilket er ganske alvorlige og invaliderende psykiske lidelser. Fysiske symptomer på stress inkluderer hyppige hovedpiner, ondt i maven, pludseligt vægttab eller ditto vægt øgning, og problemer med fordøjelsen.

Tilsammen tegner symptomer på stress et sygdoms billede, som kræver professionel behandling. Hvis du ignorerer disse symptomer på stress og lader stress udvikle sig i fuldt flor, kan du skade dig selv rigtig alvorligt. Stress kan give permanente hjerneskader, og er tilmed forbundet med mange livsstils sygdommer.

Du kan læse mere om forebyggelse og behandling af stress på angstekspert.dk